2 feb, 2024

Bent u op de hoogte van de reglementering met betrekking tot stroomrestricties in jachthavens?

In dit deel van onze website richten we ons op de technische vragen of het “wist u dat”-gedeelte van onze activiteiten. Onze focus ligt op het verduidelijken waarom bepaalde technologie wordt gebruikt, de regelgeving of gewoon hoe je wat waar moet doen? Voel je vrij om je suggesties te delen via sales@arabel.be

Bent u op de hoogte van de reglementering met betrekking tot stroomrestricties in jachthavens?

In onze ‘Do You Know?’-serie duiken we in technologische onderwerpen die we belangrijk vinden, vaak naar aanleiding van specifieke vragen over uiteenlopende technische onderwerpen. Een veel gestelde vraag heeft betrekking op stroombeperkingen en het onderscheid tussen verdeelborden en aparte behuizingen voor elektrische installaties in marina’s en jachthavens.

De heersende misvatting is dat om veiligheidsredenen slechts vier stopcontacten zijn toegestaan. Deze overtuiging is echter niet helemaal juist. De cruciale factor ligt in het begrijpen van het fundamentele verschil tussen een aparte behuizing en een verdeelbord, die beiden zijn uitgerust met stopcontacten.

Volgens de van toepassing zijnde norm, IEC60364-7-709, is de beperking van vier contactdozen specifiek van toepassing op afzonderlijke behuizingen, niet op verdeelborden. Verdeelborden bevatten niet alleen contactdozen, maar ook alle noodzakelijke beschermende overstroom- en aardlekschakelaars voor elke afzonderlijke contactdoos.

Volgens de norm voldoet een verdeelbord aan de vereisten en is er in dit geval geen beperking op het aantal contactdozen. In een aparte behuizing ontbreken daarentegen beschermende voorzieningen en de norm beperkt het aantal contactdozen tot maximaal vier. Het is belangrijk om op te merken dat een aparte behuizing alleen ontworpen is om een IP44-beschermingsgraad te bereiken.

Bij arabel houden we rekening met de unieke behoeften van jachteigenaren en jachthavenexploitanten. Daarom bieden we een uitgebreid gamma veilige verdeelborden aan, de zogenaamde elektra-servicezuilen.

Deze zuilen zijn speciaal ontworpen om aan de veiligheidsnormen te voldoen en bieden tegelijkertijd de flexibiliteit om een grotere reeks stopcontacten veilig in te bouwen. Door gebruik te maken van onze elektra-servicezuilen of onze in het dek ingebouwde distributieborden kunt u een robuust elektrisch distributiesysteem opzetten dat voldoet aan de voorschriften en zorgt voor een feilloze stroomvoorziening voor jachten.

Het benadrukken van het cruciale onderscheid tussen verdeelborden (arabel’s Elektra-servicezuilen) en afzonderlijke behuizingen is van het grootste belang voor de elektrische veiligheid en de naleving van de voorschriften. Ons assortiment oplossingen biedt meerdere opties om de beperkingen van traditionele contactdozen te overstijgen, waaronder zuilen zoals K04, K08, K09 en aparte behuizingen zoals PKD, PKD-DUO en PKD-INB.

Mocht u vragen hebben of meer uitleg willen, neem dan gerust contact met ons op via sales@arabel.be. arabel staat garant voor de levering van betrouwbare en conforme elektrische oplossingen voor jachthavens.

Dit vind je misschien ook leuk...

Technical

Legionella. Wat kunnen jachthavens doen om te voorkomen dat legionella de reis van reizigers verpest?

Onze tips die jachthavens kunnen helpen om de verspreiding van legionella te voorkomen...
Updates

arabel, duurzaamheid is belangrijk

Duurzaamheid vormt de kern van de waarden en activiteiten van arabel...
Updates

Frankrijk verwelkomt arabel

arabel is verheugd om de komst van Ludovic Piccio aan te kondigen die arabel in Frankrijk...
Updates

Maak kennis met onze nieuwe Sales en Project Executive

Gilles Vermeulen onze nieuwste aanwinst als Sales en Project Excecutive...
Updates

De arabel specialiteitstransformatoren: kwaliteit van insulatie tot verzending

Hoe arabel de kwaliteit bewaakt van de vele soorten transformatoren...
Updates

Ocea en arabel. Een sterk partnerschap voor de geavanceerde automatisering van zwembadafdekkingen.

Ocea is een toonaangevend internationaal productiebedrijf met meer dan 20 jaar ervaring in het ontwerpen en...
Updates

Nieuw belangrijk contract: Jachthaven Zeebrugge verlengt samenwerking met i-Marina

De jachthaven van Zeebrugge implementeert ultramoderne hardware oplossingen...
Updates

De ambitieuze plannen van Christian Onselaere, de nieuwe CEO van arabel.

In ons eerste interview praten we met de nieuwe arabel CEO We spraken met Christian Onselaere...